onsdag den 15. november 2017

Aktiesparekonto

Der kommer fra 2019 en ny aktiesparekonto, som vil være en fordel for de fleste der investerer i aktier.

Oprindeligt ville regeringen indføre en aktiesparekonto med ret til opsparing op til 
½ million, og med en fast beskatning af indstående på 1,25%. 

Forudsat aktierne steg som tidligere, ville det være en lavere beskatning end ved helt frie midler, til gengæld var der ikke fradrag for tab.  Der var samtidige planer om at forhøje loftet for 27/42% udbytte skat. 

Hele formålet var, at fremme aktiekulturen i Danmark, således at flere investerede i børsnoterede aktier.

Loftet for 27/42% udbytteskat blev ikke rokket ved i forbindelse med reformen, og aktiesparekontoen fik et helt andet udseende.

Ordningen er nu vedtaget som følger:

  • Den indfases gradvist med et loft på blot 50.000 kr pr. person i 2019, voksende til 100.000 kr i 2020, 150.000 kr i 2021 og 200.000 kr i 2022 og frem. 
  • Forhøjelsen af loftet sker kun, hvis aftalens parter finder, at der er grundlag herfor og aftaleparterne skal således mødes allerede i 2019 for at beslutte, om loftet skal forhøjes som planlagt.
  • Beskatningen af aktiesparekontoen, kommer til at ske efter det såkaldte lagerprincip. Det betyder, at værdiforøgelse af aktiesparekontoens indestående beskattes hvert år, uanset aktien sælges eller ikke. Værdiforøgelsen, der beskattes med 17%, beregnes på de udbytter der er indgået samt både realiserede og ikke realiserede avancer ultimo hvert år.
  • Værditab fremføres og modregnes i fremtidige års afkast. 

Ved almindelig investering i aktier, beskattes man med 27% op til 52.900 kr for 2019 (dobbelt bundgrænse for ægtepar) og 42% af alt udbytte derudover.

Alt andet lig er 17% jo dermed under begge satser og vel aller mest fordelagtigt, hvis man i forvejen har udbytter og avancer til 42% skatten. Eneste bagdel er vel, at tab som nævnt ikke direkte giver fradrag men fremskrives og kun kan anvendes ved senere års avancer.

Det fremgår ikke klart endnu,  hvorledes værdien af de indkøbte aktier påvirker adgangen til at sætte penge ind på kontoen. Formentlig vil det være sådan, at hvis der ved årsskiftet 2019 - 2020 står f.eks 60.000 kr på kontoen, og loftet for 2020 som forventet er 100.000 kr, så vil man kun måtte købe for yderligere 40.000 for at nå loftet.

Det er ret givet, at det for de fleste vil være attraktivt at anvende den nye aktiesparekonto men det må nok også siges, at det sikkert ville have gavnet erhvervslivet og lysten til børsnoteringer mere, hvis loftet havde været større og besparelsen mere end de 10% det vil være for mange.

Det kan tænkes at ordningen specielt vil være interessant for nye (unge) aktieinvestorer der vil ind på markedet og normalt  netop ikke går ind med store beløb fra start.

Eneste årsag til at holde sig fra den nye ordning, hvis man ellers investerer i aktier, må være lagerprincippet, men set over tid, er det jo mest almindeligt, at tab fra visse år, trods alt henter sig ind igen på lidt sigt. Har man en kort investerings horisont, så kan det naturligvis være en dårlig forretning, hvis markedet dykker 20% i et enkelt år, og man står og skal bruge pengene hurtigt.



Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.

SE MEGET GERNE MINE 7 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB  - En begynderbog om regnskab og bogføring - givet god for mange andre end begyndere også.

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

 ”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S


Venligst John Hannover     Facebook råd og  Google+

Ingen kommentarer:

Send en kommentar